maanantai 19. toukokuuta 2008

Tuonen lehto, roskapostilehto!

Kävelin työpäivän jälkeen hautausmaalle. Paikka, jossa todellakin liikenteen jatkuva virta jää taakse ja aika pysähtyy. Puita uusissa lehdissä, lintuja, rauhaa. Ja hautoja, joiden ihmiset ovat kuolleet kaukana viime vuosituhannella. Joissakin kivissä on ammattinimikkeitä ja sukulaisuussuhteita. Miehiä, vaimoja, lapsia, konemestareita, tohtoreita, opettajia… Jos kuolleet pitävät keskenään juhlia, seura on ainakin monipuolista ja vaihtelevaa.

Siivosin eilen ison pinon ammattilehtiä. Lääketiederoskan tulva on käsittämätön. Sähköpostiin saapuu joka viikko useamman toimittajan uutiskirje lääketieteen uusimmista tapahtumista. Postitse saapuu joka viikko Lääkärilehti, NuoriLääkäri ja muutaman kerran kuukaudessa tulee Duodecim, joskus tulee Yleislääkäri ja Mediuutiset ja Aesculapius.


Ensin oli hienoa saada lääketiedelehtiä ja tuntea kuuluvansa ammattikuntaan. Nopeasti tajusi, että lehtien jutuista ei tajua paljon mitään. Nykyään lehtien jutuista tajuaa välillä joskus jotakin, mutta niitä ei jaksa lukea. Olen yrittänyt ottaa tavaksi selata lehdet kun ne tulevat. Mutta yleensä puolen vuoden tai vuoden päästä hermojani alkaa repiä nurkassa kasvava vino pino vanhoja lääkärilehtiä.


En vain tajua lääketieteen alan lehtiä: tietoa jaetaan joka tuutista, joten tuskin kukaan ilahtuu ”jälleen uudesta viikkokirjeestä sähköpostiisi”. Virkistävää olisi, jos joku lehti tekisi poikkeuksen ja ilmoittaisi jättävänsä yhden viikon lehden toimittamisen väliin ja antaisi lukijoilleen vapaaviikon huonosta omastatunnosta (siitä ettei koko ajan ja alituiseen seuraa mitä lääketieteessä tapahtuu).

Ei kommentteja: