tiistai 8. syyskuuta 2009

Eläminen ja eroaminen on liian vaikeaa

Olen pohtinut vaihtoehtoja, ja todennut, että kannattanee heittää verkot vesille ja ryhtyä kaikkeen, myös nettideittailuun. Selasin auki erään tällaisen nettipalvelun sivun ja aloin täyttää profiilikaavaketta. Jo ensimmäinen iso, tyhjä laatikko vaimensi odottavaa intoani: mitä minä tähän kirjoittaisin? Mitä minä kirjoitan ihmisille, joita en tunne ja joista osaa en välttämättä edes halua tuntea? Tai he minua? Päätin palata ”myöhemmin” tyhjille laatikoille ja siirryin eteenpäin kohtaan siviilisääty. Sopisiko eronnut? Sitähän tässä on elämässä tullut kokeiltua useampaankin kertaan. Nojaa, aika negatiivista. Seuraava laatikko vaati koulutustietojani. En löytänyt mistään vaihtoehtoa ”lisensiaatti”. Tajusin olevani ylikoulutettu jopa nettideittipalveluun. Mitä tähän nyt voisi enää sanoa?

Tein kesällä sen virheen, että ajauduin entisen kanssa samaan iltatilaisuuteen. Puolustuksekseni on sanottava, että liput tilaisuuteen oli hankittu jo keväällä. Kevät oli sujunut yhteyttä pitäen ja meillä oli varovaiset, lämpimät välit. Jossain vaiheessa nostimme taas esiin ajatuksen yhteen muutosta. Kävimme katsomassa asuinalueita, joilta voisimme etsiä asuntoa. Teimme jopa pienen matkan (tämäkin varattu jo aiemmin), jota ennen entiseni kysyi, olisiko meidän aika kihlautua, juuri siellä matkalla. Se kuulosti ihanalta, vaikka varmuuteni suhteesta olikin häilynyt viime talvisten tapahtumien myötä.

Kuitenkin eräänä päivänä sattui niin – en jaksa kertoa kaikkea yksityiskohtaisesti – että entiseni löi minua ensimmäisen kerran. Nyrkillä kasvoihin, mutta suurempaa jälkeä ei jäänyt. Olin järkyttynyt enemmänkin tuosta eleestä kuin tapahtuman fyysisestä kivusta. Entiseni on väkivaltainen ollut aiemminkin, mutta varsinaisesti lyönyt hän ei ole - ennen kuin nyt. Myöhemmin, toisessa tilanteessa entiseni uhkasi hakata minut. Hän ei ollut edes humalassa. Siinä vaiheessa sekä järki että tunne sai minut ajattelemaan, etten saa tästä suhteesta enää kuin pahoinvointia ja pelkoa. Minun työni jatkui taas toisella paikkakunnalla, ja vietin siellä aikaani suuremmin pitämättä yhteyttä entiseeni. Jossain vaiheessa tuli puhetta tavaroiden hakemisesta ja avainten palautuksista. Jossain vaiheessa me vain erosimme. Viime talven jälkeen palasimme yhteen, mutta seurusteluksi sitä ei voinut kutsua. Enemmänkin vaikeudeksi päästää irti tutusta ihmisestä, vaikeudesta uskaltaa elää yksin. Liian paljon ikävää on sattunut, jotta tästä suhteesta enää tulisi edes kuvitelmissa mitään. Se on loppu. Kunhan vain henkisesti myös pystyisi päästämään irti.


Olen nyt yksin, mikä nyt ei ole uutta eikä yllättävää. Takaiskulta tuntuu se, että taas jokin suhde päättyi eroon. Tuntuu jo liiankin tutulta tämä eroräpiköinti, ja mikä raastavinta, se mikä on varmaa, on että ainoa parantava keino on aika. Ja sitähän juuri ei haluaisi vajaa kolmekymppisenä tuhlata enää ollenkaan. Ainakaan parisuhteiden hakemiseen. Tällä hetkellä elämää myös mullistaa työelämään siirtyminen, muuttamiset, työpaikkojen vaihdokset, uudet paikkakunnat. Kaikki tämä täytyy ottaa vastaan yksin. Mahtavaa, yksin voi muuttaa vaikka minne käppyräkylään, mutta jee, kuka sinne yksin yksinolemaan haluaa? Todennäköisesti itsemurha olisi silloin aika lähellä.


Olin aiemmin sopinut työpaikan paikkakunnalle, jossa entiseni asui, koska meillähän oli keväällä vielä suunnitelmissa etsiä yhteistä asuntoa. Tällä hetkellä en tiedä, missä olen kuukauden päästä, koska minulla on työ, mutta ei asuntoa. Ajatus on jotenkin käsittämätön. Miten voi päästää elämänsä tällaiseen tilanteeseen?


Kaikista pahimmalta eroamisessa tuntuu se, että entiselle ei näytä tuottavan vaikeuksia pyytää minua hakemaan viimeisiä tavaroitani kämpästään. Viimeksi kävimme keskustelun, joka sujui suunnilleen näin: Minä: ”Sopisiko, jos kaverini tulisi hakemaan tavarani puolestani?” Entinen: ”Miksi?” M: ”Tuntuu jotenkin vaikealta tulla sinne, ja sitten jos nähdään niin on taas entistä kurjempi olo lähteä yksin pois” E: ”Miten niin?” M: ”No täytyykö nyt rautalangasta vääntää aikuiselle ihmiselle? Eroamisen yhteydessä, ei liene helpointa kohdata entistä, vaan yrittää olla poissa silmistä ja yrittää unohtaa” E: ”No miksi?”.


Ilmeisesti tunteita hänellä ei ole, tai niitä ei ole ollut mukana ollenkaan. Itse alan itkeä suunnilleen jokaisen yhteydenoton aikana, vaikka asia olisi miten neutraali ja arkinen. Itse asiassa on pahempaa puhua neutraaleista asioista, lopettaa puhelu virallisesti sanomalla ”hei”, koska silloin viimeistään entisestä on tullut Entinen ja vain yksi ihminen muiden joukossa.


Vittu että tuntuu pahalta! Viisi vuotta sitten suhteiden päättyminen tuntui varmasti myös pahalta, mutta itselläni ainakin oli vahva tietoisuus siitä, että nuoria tässä vielä ollaan eikä ensisynnytyskeski-ikäkään ole vielä ylittynyt. Nyt nuo rajaviivat on ohitettu jo reippaasti ja puolison löytäminen on entistä vaikeampaa.


Minusta on mukavaa, kun muutamalla kaverilla on tällä hetkellä onnellinen parisuhdetilanne. Jotenkin se antaa toivoa, että sellainen tilanne on saavutettavissa tässä elämässä. Toisaalta näiden ystävien aika on kortilla, eikä heitä jaksaisi aina rasittaa oman elämän ankeudella. Eivät he varmasti enää edes ymmärtäisi. Rakastunut ihminen elää omassa pumpulimaailmassaan.


Onneksi siis on kanssasisaria ja –veljiä, joilla on onnettomia suhteita ja lohdutonta yksinäisyyttä. Niin ikävää kuin se heille onkin, tiedän ainakin etten ole ainoa, joka kokee tällaista. Rakkaat siskot, samassa veneessä ollaan jne. Mutta mitä se lopultakaan auttaa? Herään edelleen yksin, kun tulen kotiin, olen yksin, jos teen iltapalaa, syön sitä yksin, jos katson elokuvaa, katson sitä yksin. Enkä enää edes muista, miltä tuntui kun rakas ihminen ottaa syliin. En edes muista, miltä tuntui kun joku muu välittää minusta.


Sunnuntain lehdessä kurssikaverit ja muut tuntuvat menevän hyvään tahtiin naimisiin ja puskevan vauvoja ilmoille. Niitä ilmoituksia ei pitäisi lukea tällaisina hetkinä. Jotenkin tuntuu, etten tule saavuttamaan samaa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuvaat yksinäisyyttä niin kouriintuntuvasti, että puistattaa. Irti päästäminen on vaikeaa, mutta onnea lienee mahdotonta saavuttaa, jos ei joskus uskalla tehdä niin. Sitä paitsi: olet vahva. Sen huomaa lukemalla neljä riviä tekstiäsi. PS. Tiedän ainakin pari kandia, jotka ovat löytäneet netistä ihmisen, jonka kanssa jakaa elämäänsä, joten sekin on todistetusti mahdollista (myös lisensiaateille/ tuleville sellaisille). :-)

Anonyymi kirjoitti...

Tilanteesi on mielestäni varsin mielenkiintoinen - itse olen masentunut f32.2 ja varsin moniongelmainen 21-vuotias nuori mies, ja silti lääkärin ura kiinnostaa. Luin blogisi ja kertomasi sai aikaan minussa tietynlaista helpotusta.

Voit ajatella että olet piristänyt/auttanut jälleen yhtä "potilasta" lisää. Voimia sinne!

Syötkö muuten tällä hetkellä mitään mielialalääkettä?

Anonyymi kirjoitti...

Hei.
Löysin blogisi sattumalta, kun googlasin netistä osumia hakusanolla "ero".

Elän hyvin samankaltaisessa tilanteessa, ajatuksesi ovat kuin omiani. Tuntui huojentavalta, kipeältäkin, lukea tekstiäsi, aivan kuin joku toinen olisi pukenut omat mietteeni sanoiksi.

Olen ollut on/off-suhteessa reilun vuoden, välillä on mietitty yhteen muuttamista ja puhuttu lapsista, sitten taas erottu ja palattu yhteen. Nyt takana kai lopullinen ero. Sanon kai, koska tällä hetkellä kommunikointiyhteyttä ei ole.

Minäkin olen yrittänyt ajatella järjellä, että suhde olisi helpompi lopettaa, jos se vie enemmän energiaa kuin antaa, ja jos voin jatkuvasti pahoin.
Minun (ex-)poikaystäväni ei ole lyönyt, mutta on muuten käyttäytynyt aggressiivisesti, muun muassa heitellyt kotonani tuoleja ja muita tavaroita, aiheuttanut kohtauksia julkisissa tilanteissa ja käyttänyt henkistä väkivaltaa.

Silti en meinaa millään päästä hänestä irti. En henkisesti tai muutenkaan. En osaa irrottaa. Nuorempana erot olivat helpompia, käytännössä katsoen olen itse lähtenyt aina aikaisemmista suhteistani, vaikka niissä ei välttämättä olisi ollut edes suurempaa vikaa.
En ymmärrä, miksi nyt on toisin, miksi nyt ripustaudun ja olen niin älyttömän tarvitseva, vajoan johonkin kummalliseen heikkouteen. Ehkä se on pelkoa yksin jäämisestä, jota tunnen nyt, kolmekymppisenä, ensimmäistä kertaa elämässäni.
Ystävien avioitumiset ja vauvauutiset ahdistavat, eikä niistä osaisi iloita, vaikka tietenkin pitäisi. Tuntuu kuitenkin niin kipeältä, että muut onnistuvat ja minä en.

Ei haluaisi elää yksin, enää. Se on niin totaalista. Tunne siitä, ettet ole kenellekään se tärkein ihminen maailmassa.
Aloitin hiljattain uudessa työssä ja oli musertavaa jälleen, tämän ikäisenä, rastia kohtaan "lähiomainen" oman äidin nimi! Ei sen kuuluisi niin mennä.

Yritän sinnitellä eteenpäin päivä kerrallaan. Jokainen päivä, jolloin pystyn olemaan ottamatta yhteyttä exääni, vaikka ikävä raastaa ja sattuu, viiltää ja koskaa ihan fyysisestikin, on pieni voitto.

Palaan varmasti lukemaan sinua myöhemminkin.

-m-

Emma kirjoitti...

I Anonyymi: tuo kommentti piristi minua suuresti, silloin kun sen luin jo aikaa sitten. Kiitos :) Vahvuus täytyy löytää itsestään, ja siellä jossakin se kai on, vaikka vaikeimpina hetkinä ei yhtään tunnu siltä.

II Anonyymi: Lääkiksessä opiskelee enemmän psyykeeltään epätasaisia ihmisiä, kuin moni ehkä aavistaakaan. Mieleeni tule heti useampia tuttuja koulusta, joilla oli eriasteisia psyk ongelmia. Lääkis ei siis "suojaa" kaikelta, vaan kerää erilaisia ihmisiä opintojen pariin - aivan kuten muuallakin. Minusta on hienoa, että haaveilet tulevasta, kaikki on aina mahdollista. Masennusta olen joutunut omakohtaisesti miettimään, ja näen jopa jotain etua siinä, että on itse kokenut jonkun kriisin auttaessaan muita. Ehkä silloin osaa asettua paremmin potilaan rooliin? Masennus tietenkin herkistää ihmisen ja työ, jossa joutuu ottamaan muiden suruja ja ongelmia taakakseen, voi käydä liian raskaaksi.

En tällä hetkellä syö masennuslääkkeitä, mutta olen niitäkin syönyt useampaakin merkkiä.

Emma kirjoitti...

Anonyymi III: Aika samankaltaista elämää ollaan eletty! Tuollaisista suhteista lähteminen on todella vaikeaa. Olen itse yrittänyt ajatella niin, että jos ensimmäisestä kuukaudesta yksin selviää, selviää jo helpommalla eteenpäin. Ne alkuvaiheet yksin on oikeasti ihan uskomattoman tyhjiä. En tiedä mitä sitten tapahtuu, turtuuko sitä, vai oppiiko oikeasti elämään yksin?

Minä ainakin hämään itseäni yrittämällä löytää tekemistä. Sitten kun päivä on tyhjä, tajuaa kuinka yksin onkaan ja tulee surullinen fiilis. Mutta eihän sitä voi kolmekymppisenä ajatella, että tässä olivatkin sitten elämäni kumppanit ja loppuaika on pelkkää yksinäisyyttä. Vaikka juuri sitähän tässä alituisesti pelkää. Minäkään en haluaisi olla yksin. En haluaisi edes ajatella sitä vaihtoehtoa, etten koskaan voisi perustaa perhettä.

Meille molemmille siis parempia ihmissuhteita odotellessa voimia.

P.S. Virallisissa lomakkeissa minunkin lähiomainen on äitini :)