torstai 5. marraskuuta 2009

Nenäliinoja

Tulin töiden jälkeen pimeään kotiin, söin yhdelle tarkoitetun valmisruoan ja luin hesaria. Siinä oli juttu naisten kohtaamasta perheväkivallasta. Laskin haarukan ja aloin itkeä. Keitin teetä ja tulikuuma vesi läikkyi kädelleni. Juoksutin kylmää vettä käteni päällä ja aloin itkeä.

Oli siis aika etsiä terapeutti.

Aloitin käynnit sekavassa mielentilassa. Näky oli tuttu, vaikka paikka oli uusi: avattu nenäliinapaketti pöydällä, lämmin valaistus. Ensimmäinen kerta terapiassa pitkästä aikaa oli epämiellyttävä kokemus. Ensinnäkin, se vie kaikki vähäiset rahani. Toiseksi, en ollut edes kuvitellut, kuinka surullinen olo kaiken läpikäymisestä alusta asti voisi seurata. Tuli olo, ettei tässä ole mitään järkeä. Miksi kaikki ikävä pitää kaivaa aina uudelleen esille? Oli hirveän vaikea edes kertoa loogisesti kymmenen vuoden aikaista masennuksen täplittämää elämää. Pyysin jopa anteeksi epäselvyyttäni, johon terapeutti kommentoi, että luulisi olevan helppoa tiivistää, jos näitä näin kauan on miettinyt. Olenko riittävän hyvä edes terapiaan? En osaa edes tiivistää elämääni.


Jouduin ensimmäistä kertaa sanomaan ääneen vieraalle ihmiselle, että seurustelin miehen kanssa, joka löi minua. Se tuntui hirveän vaikealta, ja kyyneleet tulivat silmiini. Enhän minä ole kenellekään kertonut koko juttua, en mitään yksittäistä tapahtumaa. Siinä jutellessani tajusin, että olen hävennyt olemistani ja tyytymistäni tällaiseen suhteeseen, etten kerta kaikkiaan ole voinut kertoa kenellekään mitään. On niin paljon helpompaa yrittää unohtaa, yrittää jatkaa eteenpäin, ajatella, että elämässä sattuu ja tapahtuu.


Olen varmasti siirtynyt myös eteenpäin, tai ainakin johonkin suuntaan eroprosessissa, ja tällä hetkellä suurimman osan ajasta olen vihainen entistäni ajatellessani. Miten pitkään jaksoin katsoa sitä touhua. Miten kaikki suunnitelmat olivat vain tyhjää puhetta. Miten hän saattoi tehdä ne kaikki jutut minulle? Poikaystävä tyttöystävälleen? Mutta, viha ei ole eteenpäin vievä voima. Tuleekohan minusta katkera?


Jouduin kertomaan potilaan omaisille tämän sairastavan levinnyttä, etäispesäkkeitä lähettänyttä syöpää, johon ei ole mitään parantavaa hoitoa. Omainen suuttui minuun ja katsoi minua vihaisesti. Sekosin sanoissani ja vaikutin varmasti epäselvältä ja osaamattomalta. Omainen tivasi potilaan jäljellä olevaa elinikää. En uskaltanut ottaa siihen kantaa, vaan yritin kiertää asian. Eihän tuollaiseen mitään hyvää vastausta koskaan ole, mutta ehkä en vain uskaltanut sanoa suoraan, että mitään toivoa ei ole. Epäonnistuinkohan? Lääkäriltä odotetaan rehellisyyttä ja suoruutta. Ainahan sanotaan, että toivoa on, mutta missä muodossa ja mitä se lopulta tarkoittaa? Että kuolema on joskus helpotus?


Mielialani on laskenut kuin lehmän häntä. En edes jaksa enää lukea treffi-ilmoituksia, koska en voisi kuvitella itseäni olemassa kenenkään muun kanssa kuin entiseni. Vaikka suhde on niin loppu kuin olla voi, en siltikään osaa ajatella itseäni seurustelemassa kenenkään muun, jonkun uuden, jonkun vieraan ihmisen kanssa. Jotenkin entinen pitää paikkaansa sydämessäni, vaikka hän ei enää siellä olekaan. Miten se on mahdollista? Minulla on jopa syyllinen olo juttelemistani asioista terapeutille. Olen tuonut julki entiseni ja minun välisen suhteen, ja koko terapiaistuntoni on nyt leimattu sillä, että olen jonkin verran väkivaltaista kohtelua saanut nainen. Tuntuu, kuin olisin pettänyt entiseni. Hänessä oli kuitenkin paljon hyvää. Meissä oli yhdessä paljon hyvää. Olihan syytä minussakin, en ehkä tehnyt tai ollut sellainen kuin hän halusi?


Miettikää, terapeutti saa tästä jaarituksen kuuntelusta kymmeniä euroja tunnilta. Ja aika loppuu aina kesken.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä luulen, että terapia on sinun tilanteessasi erittäin hyvä sijoitus tulevaisuutta ajatellen. Jatka vaan sitkeästi, on niin sydäntäraastavaa lukea sinun kamppailuistasi väkivaltaisen exän muistojen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

"Olihan syytä minussakin, en ehkä tehnyt tai ollut sellainen kuin hän halusi?"

Vika ei ole KOSKAAN sinussa, vika on AINA lyöjässä! Muista tämä, äläkä myöskään häpeä itseäsi tai sitä mitä sinulle on tehty, vika ei ole sinun!

Anonyymi kirjoitti...

Lyöjässä se vika melkeinpä aina on. Ei sellaisen kanssa kannata elää loppuikäänsä.

Hyvä kun jaksoit hakeutua terapiaan puhumaan asioista. Itsekin olen hoitosuhteessa - vaikkakin muista syistä - mutta en ole päässyt oikein tunteisiini käsiksi, hieman päinvastoin kuin sinulla.

Joka tapauksessa, itse havaitsin pienen annoksen mielialalääkettä hyväksi, tasaamaan oloa.

Toki tunteet vähän turtuvat mutta mielestäni se on aivan hyvä koska siinä saa pienen hengähdystauon ja aikaa miettiä asioita, ilman että elämä tuntuu hirveältä kaaokselta.

Kuulostat kyllä niin surulliselta että olisiko sinulla mahdollisuutta sopia pariksi viikoksi sairauslomaa työnantajasi kanssa? :(

Voimia sinne <3

Anonyymi kirjoitti...

Hei,olen lukenut blogiasi jonkin aikaa ja moni asia kuulostaa niin tutulta. Minä olen eronnut puoli vuotta sitten huumeongelmaisesta miehestä. Suhteessa oli paljon henkistä väkivaltaa ja lievää fyysistä. Istun itsekin terapiassa jauhamassa kaipuustani ex:ää kohtaan ja pohtimassa ahdistustani. Tunnistan erittäin hyvin sen mainitsemasi häpeän ja syyllisyyden tunteen, kun suhteesta ulkopuoliselle kertoo. Voimia!

Anonyymi kirjoitti...

Mulla oli väkivaltainen mies kymmenen vuotta sitten ja vieläkin se vituttaa ja kaikkea mahdollista. Tosi hyvä, että olet kuitenkin irtoamassa siitä miehestä noinkin hyvin! Ja ihme olisi, jos et hyötyisi terapiasta, sen verran pään pistää väkivaltaisuus aina sekaisin parisuhteessa. Plus sitten sulla on toi työurakin tosi hyvin alkamassa, mutta varmaan silläkin alueella kaikista stressaavinta aikaa just toi alku. Pidät vaan omasta terveydestäs kiinni. Terapia on siitä hyvä, että siellä joku arvioi sun tilannetta, koska ihminen ei oikeasti monien stressaavien asioitten keskellä ole oman jaksamisensa paras arvioija - tämä on fakta.
-Sla

Emma kirjoitti...

Anonyymit: kiitos rohkaisevista kommenteista teille kaikille! Totta joka sana. Toivon vastaavasti jaksamista muille omien solmujen selvittelyyn <3

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on sama ongelma kuin sinulla: kun käyn terapiassa ja omalääkärillä, en osaa tiivistää mennyttä elämääni kunnolla. Olen miettinyt, pidetäänkö minua valehtelijana tai pöpinä, kun "kertomukseni" vaihtelee jokaisella terapiakäynnillä. Unohtelen aivan olennaisia asioita, joten tarinani vaihtelee käynnistä toiseen. Muutenkin viime vuodet, tai oikeastaan koko tähänastinen, 18 vuotta kestänyt elämäni (olen ollut masentunut lapsesta asti) tuntuu jotenkin etäiseltä ja utuiselta, aivan kuin kaikki olisi ollut vain unta. Muutenkin oloni on pöpperöinen, unohtelen asioita, suoraan käveleminen on mahdotonta (minua huimaa toisinaan voimakkaasti) ja toisinaan aivan yksinkertaisista asioista ja tehtävistä selviytyminen (esimerkiksi tänään ruotsin tunnilla unohdin, mitä on osata/voida ruotsiksi - ruotsin yo-koe on kolmen viikon päästä...) on toisinaan mahdotonta. Omituisinta on, että oloni vaihtelee hyvin voimakkaasti ja useita kertoja päivän aikana. "Kohtausten" aikana puheeni sammaltaa, enkä saa järkeviä lauseita ulos suustani, joten luonteva keskustelu on mahdotonta. Kirsikkana kakun päällä on rakas ruoansulatusjärjestelmäni - kun stressi iskee (näin käy päivittäin), helvetti pääsee valloilleen mahassani.

Välttelen nykyään sosiaalisia tilanteita "höperyyskohtauksieni" vuoksi. En vain voi niille mitään. En tiedä, johtuuko oloni masennuksesta ja ahdistuksesta, mutta häpeän suuresti näitä kohtauksia. Koulussakäynti on välillä aivan ylivoimaisen raskasta ja hankalaa oloni takia.

Mutta, takaisin asiaan (anteeksi vuodatukseni): voimia sinne, olet joutunut kokemaan kovia elämässä. Toivottavasti vointisi paranee. Kaikkea hyvää sinulle!

T. Lukiolainen

Anonyymi kirjoitti...

Miks ihmeessä sun pitäis seurustella kenenkään kanssa just nyt? Miks et voi olla sinkkuna?